Kváskový chlieb

Môj prvý pokus o kváskový chlebík z ošatky 🙂

Receptík na kváskový chlebík dostanete pri kúpe ošatky od firmy

Orion domáce potreby https://www.oriondomacepotreby.sk/search?q=ošatka%20&count=11 

 

Ingrediencie

  • voda (500 ml)
  • ražná chlebová múka ( 250 g)
  • pšeničná múka (250 g)
  • pšeničná chlebová múka (250 g)
  • ražný kvások (75 g)
  • rasca (1 a 1/2 čl)
  • štipka mletého koriandra
  • soľ (1 čl)

Postup

  1. Zmiešame ražnú chlebovú múku, vodu a ražný kvások.
  2. Vznikne redšie cesto, ktoré prikrijeme mokrou utierkou a necháme cca 9 hodín pri izbovej teplote kysnúť.
  3. Pridáme pšeničnú múku, pšeničnú chlebovú múku, soľ, rascu a koriander. Cesto zamiešame a necháme ďalšie cca 2-3 hodiny kysnúť.
  4. Z cesta vytvoríme prekladaním bochník a umiestníme ho do omúčenej ošatky, kde cesto necháme 1 hodinu kysnúť.
  5. Pred pečením chleba nahrejeme rúru na 250 - 300 stupňov a dáme do nej rozpáliť 2 prázdne plechy.
  6. Po vykysnutí umiestnime na horný plech chlieb a do spodného nalejeme hrnček vody. Pozor - voda sa hneď zmení na paru. Preto čo najrýchlejšie zatvoríme dvierka rúry a necháme 1/2 minúty vodu odparovať - chlieb bude mať krásnu kôrku.
  7. Spodný plech vyberieme, pečieme ďalších 5 minút.
  8. Potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme cca 50 minút.
  9. Veľkosť kvásokového chleba: 1200 g.

Recepty podľa ingrediencií

» «